2023 Attilâ İlhan Ödülleri Belli Oldu
Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen “2023 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri” sahiplerini buldu.
Metin Celal'in başkanlığında yapılan seçici kurulda Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve Kerem Alışık yer aldı. Kurulun onursal başkanlığını ise Doğan Hızlan yaptı.
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan "Ölümden Uzak Bir Yer" kitabıyla Kerem Eksen roman dalındaki ödülün sahibi olurken, yine Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan "Yavaş Yavaş Bilemiyorum" kitabıyla şiir dalındaki ödül ise Süreyya Berfe’ye verildi.
Ölümden Uzak Bir Yer – Kerem Eksen
Sait ve Ömür çiftinin hayatı, merkezinde oğulları Yusuf’un yer aldığı ve yalnızca kendilerinin şahit olduğu inanılmaz bir olayın ardından kökünden değişir. Sonrasında, gündelik hayat tüm tekdüzeliğiyle sürüp giderken Sait’in içinde bir huzursuzluk büyümeye, oğlu ve karısıyla ilişkisine koyu bir gölge düşürmeye başlar. Yıllar geçtikçe Sait’le Yusuf’un ilişkisi hayaller, beklentiler, korkular ve hayal kırıklıklarının arasında akan, ölümün sürekli olarak kendini hatırlattığı bir hikâyeye dönüşür. Buradayız ve Uyku Krallığı’yla tanıdığımız Kerem Eksen, üçüncü romanında baba oğul ilişkisi, aile, inanç ve ölüm üzerine benzersiz bir hikâye anlatıyor. Ölümden Uzak Bir Yer, “dünyanın ucundan kırpılmasının”, açılan uçurumun bir tarafında yalnız başına kalmanın romanı.
Kerem Eksen Hakkında
Kerem Eksen 1976 İstanbul doğumlu. Üniversitede sosyoloji ve felsefe eğitimi aldıktan sonra doktorasını “Trajik Hata ve Augustinusçu Ahlak” başlıklı teziyle 2010’da tamamladı. Bu esnada yoğun olarak tiyatroyla uğraştı, Fransızca ve İngilizceden çeviriler yaptı. 2011’den bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak felsefe dersleri vermekte, ayrıca “Express” dergisine ve 1+1 Express internet sitesine katkı sunmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
Kitapları: “Buradayız” (roman, Alef Yayınları, 2013; Everest Yayınları, 2020); “Uyku Krallığı” (roman, Everest Yayınları, 2017), “Ölümden Uzak Bir Yer” (roman, YKY, 2022).
Yavaş Yavaş Bilemiyorum – Süreyya Berfe
1969 yılında Gün Ola ile başlayan şiir serüveninde “Yavaş Yavaş Bilemiyorum” Cemal Süreya, Behçet Necatigil, Orhon Murat Arıburnu, Ceyhun Atuf Kansu, Melih Cevdet Anday şiir ödülleri sahibi Süreyya Berfe’nin 13. şiir kitabı. Teknolojinin dayatmalarına karşı doğa-insan uyumunu gözeten Berfe, yaşama sevincini, insan ömrünün kısalığını, hak ve sevgi arayışını dile getiriyor.
“atılmış gibi duran akşam
gürültüden dumanlardan
kokulardan çöp izlerinden kaçtı
çıplak huysuz kendini yadırgayan
bir karanlıkla baş başa kaldık”
Süreyya Berfe Asıl adı Hikmet Süreyya Kanıpak. Süreyya Kanıpak imzasıyla da yazdı (1965’e kadar). Nermin Hanım ile Fransızca öğretmeni Metin Kanıpak’ın oğlu. Baba tarafından Atatürk’ün akrabasıdır. Çanakkale Lisesi’ni bitirdikten (1960) sonra iki yıl Hukuk Fakültesi’nde, dört yıl İÜEF Felsefe Bölümü’nde okudu. Askerliğini yedek subay öğretmen olarak yaptı. Dönüşünde Arkın Yayınevi’nde çalıştı ve Meydan Larousse, Cumhuriyet Ansiklopedisi, Yirminci Yüzyıl Tarihi gibi ansiklopedik yayınların hazırlanmasına katkıda bulundu. Ali Özgentürk ile Asyalı dergisini çıkardı (2 sayı, 1972). 1976’da Can Yayınevi’nde çalıştı. Daha sonra reklam şirketlerinde metin yazarlığı yaptı. İlk şiiri 1962’de Yön dergisinde çıktı. Şiirlerini Süreyya Kanıpak imzasıyla 1965’e kadar Düzlem, Zeren, Yelken, Şiir Sanatı, Türk Dili, Somut gibi dergilerde, daha sonraki şiir ve yazılarını Papirüs, Yeni Dergi, Yazı, Forum, Oluşum, Soyut, Somut, Ant, Yeni Edebiyat, Yeni a, Birikim, Milliyet Sanat, Defter, Kitap-lık, Gösteri dergileriyle Yeni Gazete ve Ulus gazetelerinde yayımladı. Süreyya Berfe’nin şiirleri 18 dile çevrildi. Yapıtları: Şiir: Gün Ola (Fikir Kulüpleri Federasyonu, 1969); Savrulan (Yücel, 1971); Hayat ile Şiir (Hür, 1980); Ufkun Dışında (de, 1985); Şiir Çalışmaları (Can, 1992); Ruhumun (YKY, 1998); Kalfa (1965-1998) (YKY, 1999); Seçme Şiirler (Adam, 2001); Nâbiga (Adam, 2001); Seni Seviyorum (Adam, 2002); Foklar Söyledi Ben Yazdım (YKY, 2005); Çıkrık (YKY, 2008), Seferis ile Üvez (Metis, 2010). Çocuk Kitabı: İlkokullar İçin Matematik (Milliyet, 1976); Çocukça (şiirler, Can, 1982; Tudem, 2005); Eksik Alfabe (Adam, 2003; Tudem, 2005). Ödülleri: “Kasaba” şiiriyle 1966 Türkiye Milli Talebe Federasyonu Kültür Yarışması Ödülü (birincilik), Şiir Çalışmaları ile 1992 Cemal Süreya Şiir Ödülü, Nâbiga ile 2002 Behçet Necatigil Şiir Ödülü, Seni Seviyorum ile 2002 Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü, Çıkrık kitabıyla 2009 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü, Seferis ile Üvez ile 2011 Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü.
Kaynak: YKY Kültür