English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Kasım 2017
ŞALOM Dergi - Kasım 2017ŞALOM Dergi - Kasım 2017ŞALOM Dergi - Kasım 2017ŞALOM Dergi - Kasım 2017
ŞALOM Dergi - Kasım 2017
Ürün Fiyatı :
12,00   (Kdv Dahil)

Sevgili Okur, 

Onca savaştan ve onca zaferden sonra yeni baştan bir devlet kurmak…
O’nun devrimleri yurdunun kalkınması, ulusunun refah düzeyinin yükselmesi ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin her açıdan diğer gelişmiş ülkelerle yarışabilecek düzeye gelmesinde en büyük atılımlar olarak değerlendiriliyor.
O’nun gerçekleştirdiği devrimler, siyasal alanda, hukuk alanında, eğitim ve kültür alanında, ekonomik ve toplumsal alanlarda yapılan değişiklikler olarak ana başlıklar altında toplansa da birkaçını anmadan sürdüremem satırlarımı:
Saltanatın kaldırılması. 1 Kasım 1922
Cumhuriyetin ilanı. 29 Ekim 1923
Dil Devrimi. 12 Temmuz 1932
Eğitim ve Öğretim Devrimi. 3 Mart 1924
Türk Kadınının Medeni ve Siyasi Haklarına Kavuşması (1926-1934)
Laikliğin kabulü 1928 -1937

Tarih 2 Şubat 1938, ölümünden tam sekiz ay öncesi. Bursa Belediyesi’nin O’nun onuruna verdiği balodayız. Son Balo, katılamayacak kadar hasta olmasına rağmen… Sakınacakken her türlü yorucu hallerden davete icabet edecek, yaşam ile ölüm arasındaki o kısacık anlarda son danslarını edecek, mutlu bir gece geçirecekti.
Mekâna özel otosuyla ulaşıyor. Dönemin balolarına giyilen kıyafeti frak, üzerinde de pelerini, başında silindir şapkası. Elinde eldivenleri ile bir şıklık abidesi. Girişte karşılayıcılarının ellerini tek-tek sıkıyor. Pistte ise bambaşka bir beden adeta! Zarafetin doruğundaki vals ile büyülüyor salondakileri. Soluklar kesilmiş, kıpırdamadan izlenirken. Gözlerin O’ndan, dansının ahenginden ayrılması mümkün mü? 

…Ve vals devam ediyor…

Sonra dönüyor, orkestra şefine, Azerbaycanlı Mehmet’e “Zeybek” diye yüksek sesle sesleniyor… 

…Ve bir kahramanlık ayini başlıyor. O yine sahnede, O bir Anadolu Efesi. Vals gibi Zeybek, her zaman kadınlarla salonlarda da oynanabilecek… Toprağımızın mükemmel dansı, cesaret, güç, gurur ve uyumun simgesi olan Zeybek oynuyor, dizlerini yere vururken en sevdiği türkü eşliğinde, Sarı Zeybek! O efeler gibi savaşırcasına – hastalığına meydan okurcasına, bu onun oynadığı son Zeybek...

Üç yüz atlı beş yüz yaya efem yürüdü
Sarı zeybek aman şu cihanda bir idi aman
(Sarı Zeybek Türküsü, Anonim)

Şad olsun anısı! 

Teşekkürler Mustafa Kemal Atatürk, kısacık bir ömre sığdırdığın azamete!

Sevgiyle kalın.
Suzan Nana Tarablus
Şalom Dergi Editörü