English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Ocak 2024
ŞALOM Dergi - Ocak 2024ŞALOM Dergi - Ocak 2024ŞALOM Dergi - Ocak 2024ŞALOM Dergi - Ocak 2024
ŞALOM Dergi - Ocak 2024
Ürün Fiyatı :
100,00   (Kdv Dahil)

On dört yıla yakın bir süredir yayın yaşamını sürdüren DERGİ’mizde, her yeni başlangıca uygun yazılarla okurlarımıza seslenmeyi adet edindim.

2023’e veda ettiğimiz bu sıralarda “en”leri araştırmakla yola çıkıyorum. Örneğin, dünyanın en büyük internet arama motoru Google’da en çok tıklananlar… Dünya çapında en çok aranan kategori “çeviri” olmuş. Demek ki, insanların daha çok lisana ulaşmaya veya anlamaya gereksinimi olmuş… Çeviri kategorisini takip eden, sanat ve eğlence, eğitim ve alışveriş siteleri olmuş.

Türkiye’de en çok tıklanan isimler arasında politikacı Sinan Oğan, sosyal medya fenomeni Dilan Polat, Fildişi Sahilli futbolcu Zaha… Başı çeken üç dizi, “Yalı Çapkını” (dram/romantik), “Wednesday” (seri cinayet), “Kızılcık Şerbeti” (farklı kültür ve değerlere sahip iki aile çocuklarının evliliği).

Yemek tarifi olarak Google’da en çok arananlar aşure tarifi, güllaç tarifi ile sağlıklı yemek alternatifi “Acai bowl”.

Türkiye kapsamında en çok aranan şarkı sözleri: “Antidepresan”, “Enerji”, “Bi’ Tek Ben Anlarım”. “Nerede?” sorusuyla sorulanlara gelince… “Deprem nerede?”, “Elbistan nerede?”, “Gazze nerede?” en çok sorulanların başında geliyor.

 “Ne zaman?” sorusu: “Meteor yağmuru ne zaman?”, “Seçim ne zaman?”, “Borsa ne zaman açılacak?

“Hisler” konusunda gelen sorular da hayli ilginç: “Sürekli başım dönüyor gibi hissediyorum”, “Sürekli yorgun hissediyorum”, “Karnımda kalp atışı hissediyorum.”

2023’te dünyanın “en çevre dostu” kentleri: Vancouver (Kanada), Curitiba (Brezilya), Kopenhag (Danimarka).

Dünya mutluluk endeksine göre Dünya Mutluluk Raporu, küresel mutluluğun bir göstergesidir. Sıralamalar, yanıt verenlerin kendi yaşamları hakkındaki değerlendirmelerinin raporlarına dayanmakta: Mart 2023 itibariyle, Dünya Mutluluk Raporuna göre Finlandiya, beş kez üst üste dünyanın en mutlu ülkesi seçildi. Onu Danimarka, İsviçre ve İzlanda takip ediyor. Türkiye 102., İsrail 12. sırada…

Lonely Planet: “Dünyanın en popüler şehir destinasyonlarından biri olan İstanbul, herhangi bir seyahate başlamak için harika bir yerdir,” diyor. Seyahat konusunda önemli bir otorite olan Lonely Planet’e göre 2023’ün en popüler yolculuk destinasyonları Nova Scotia (Kanada), Butan, Zambia, Batı Avustralya, Parque Nacional Naturales (Kolombiya).

Dünya Kültürü Puan Endeksi tarafından derlenen verilere göre dünya çapında “en çok kitap” başta Hindistan olmak üzere, Tayland, Çin ve Filipinler’de okunuyor (Türkiye 18. sırada).

Dünya demişken… Her yıl olduğu gibi DERGİ’mizin bu sayısında da 27 Ocak Uluslararası Holokost’u Anma ritüelimizi sürdürüyoruz. Mümkün olduğunca konuya ilişkin sıra dışı yazılara yer verirken elbette “Bir Daha Asla” demeyi sürdürüyoruz.

2024’e adım atmışken karanlığı, kötülüğü, savaşları, adaletsizliği geride bırakalım temennileriyle…

Albert Camus’un bir sözüyle noktalıyorum: Mutluluk, bizi zorlayan kadere karşı kazanılan zaferlerin en büyüğüdür.”

SUZAN NANA TARABLUS