English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Mayıs 2019
ŞALOM Dergi - Mayıs 2019
ŞALOM Dergi - Mayıs 2019
Ürün Fiyatı :
16,00   (Kdv Dahil)

Binlerce yıllık Uzakdoğu kültüründe, özellikle Çin’de Yin Yang simgesi siyah beyaz bir amblemdir. Yin ve Yang, artı ile eksi göstergelere işaret ederken amblemin arasındaki kavisin temsil ettiği de ‘sonsuz değişim’dir.

Yang erkeği temsil eder, etkinliği, açık rengi ve güneşi…

Yin koyu renkleri, geceyi, ay ve dişiyi özümler.

Biri olmadan diğeri olamaz, çünkü her ikisi birbirini tamamlar.

Çünkü her şey zıddıyla birlikte anlam kazanır.

Yin Yang simgesinde yer alan noktalar ise her ikisinin birbirine dönüşme potansiyeline işaret eder.

Her Yin’in içinde bir Yang, her Yang’ın içinde bir Yin vardır. Her ikisi de birbirine dönüşebilir.

***

Günümüze, bulunduğumuz noktaya dönelim.

Kör kütük bir bilinçsizlikle kadın düşmanı bir çerçevede yaşadığımız ortada!

İnançların etik, toplumsal veya ezoterik disiplinlerinde yer alan öğretilerde yasak olan bütün cinsel suçların işlendiği bu coğrafyada yaşamanın bilincinde, diliyorum ki ömrüm vefa eder, günlerin birinde kadın-erkek eşitliğini gözlerimle görür bilincimle tanık olurum: eşit iş, eşit ücret, eşit haklar…

 

Anlatmaya çabaladığım, kadın ile erkeğin aslında birbirinden farkı olmadığı, iki zıtlığın dengesini oluşturduğu, hatta birer parça da birbirinin içinde, üstelik sonsuz değişimde olduğu… Yin ve Yang kuramındaki gibi.

Aziz Nesin’den dizeler…

Dinimi sordu... “İnsan...” dedim,
Irkımı sordu... “İnsan...” dedim,
Kıblemi sordu... “İnsan...” dedim,
Yolumu sordu... “İnsan...” dedim,
Alışık değildi çekip gitti...

***

Geçtiğimiz Mart ayında, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camide vuku bulan terör saldırısıyla 50 kişinin katledilmesi bütün dünyayı bir kez daha yasa boğdu. Benzer sayısız acı, dünyanın çeşitli ülkelerinde tekrar-tekrar yaşandıysa da, 38 yaşındaki Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkesinin yakın tarihindeki en büyük saldırıdan sonra izlediği “daha insanca” tutumla dünya çapında tartışmasız bir etki yarattı. Geçen Temmuz ayında bir kız çocuğu doğuran Ardern, 2007’de suikasta kurban giden Pakistan Başbakanı Benazir Butto’dan sonra görevi başında anne olan ikinci başbakan olarak tarihe geçmişti. Cami saldırıları sonrası tavırlarıyla geniş takdir toplayan Yeni Zelanda başbakanının, tarihe bir kez daha geçeceğinden eminim. O, ulusunun her ferdiyle eş-duyum içinde kucaklaştı, gerçek liderlik, dayanışma, sevgi ve şefkat sergiledi. Sağlam bir kişilikle, izlediği tutumla, kısacası “insan” olmanın erdemiyle bütün dünyanın hayranlığını, övgüsünü kazandı.

***

Yarınlarımıza uygarca ilerlemek isteyen bizler, tarih boyunca yaşanmışlıkların deneyimlerinden dersler - öğretiler üretip kadın düşmanlığından başlayarak ayrılıkçılıktan, ötekileştirmekten, önyargıdan kurtarmalıyız özümüzü.

Kadın-erkek çekirdeğini tek beden - yekvücut addederek yola devam etmek zorundayız.

Aynen binlerce yıl öncelerinde Çin uygarlığının özümsediği Yin ve Yang kuramındaki gibi.

Aynen Aziz Nesin’in yol göstericiliğindeki gibi gerçekte “insan” kalarak…

 

 

 

Ürün Özellikleri

Türkiye dışından vereceğiniz siparişler için lütfen kitabevi@salom.com.tr adresine, satın almak istediğiniz ürün(lerin) bilgisini, teslimat adresinizi ve iletişim bilgilerinizi bildiriniz.
Ayrıca +90 212 231 9282 no'lu telefondan da bize ulaşabilirsiniz.

For international orders; please contact kitabevi@salom.com.tr with the information of the products you want to buy, the delivery address and your contact information or alternatively, call +90 212 231 9282.

Para pedidos desde fuera de Turquía; póngase en contacto con kitabevi@salom.com.tr con la información de los productos que desean comprar, su dirección de entrega y datos de contacto o, llame al +90 212 231 9282.

Ürün Yorumları

Bu ürün ile ilgili henüz bir yorum yapılmamıştır.

Yorumunuzu bizlerle paylaşın

Adınız Soyadınız :
E-Posta Adresiniz :
İkon Seçimi :
Ürün Puanı :
Yorumunuz :