English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM Dergi - Nisan 2019
ŞALOM Dergi - Nisan 2019
ŞALOM Dergi - Nisan 2019
Ürün Fiyatı :
16,00   (Kdv Dahil)

Sevgili Okur,

Nisan, selam eder bahara.

Üstelik şakacı bir aydır da…

Tuhaf, yaratıcı, komik, hilebaz şakaların günüdür, 1 Nisan.
Her kültürde farklılık gösterse de bu tarih…

 

Kansas Üniversitesi’nin yayınladığı ‘Calendar of Diversity’ - Farklılıklar Takvimi’ne göre MÖ 46’da güneş takvimlerinin en ünlüsünü -Jülyen Takvimi’ni- hazırlayan Roma İmparatoru Julius Sezar, 25 Mart olan yeni yıl başlangıcını, 1 Ocak tarihine taşımıştı. İmparator Sezar’ın, bu çalışmasının hemen ardından ölmesi üzerine ‘yılın başlangıcı’ konusu 1500 küsur sene boyunca rafa kaldırılmıştı.

Lâkin…

Avrupa’da ancak 1564’te, Papa XIII. Gregory, dönemin ünlü bilim adamlarıyla birlikte tarihe Gregoryen Takvimi adıyla geçecek -bizim de ‘Miladî’ diye adlandırdığımız- takvimi oluşturdu; uygulamasını resmiyete bağlayan kişi ise, Fransa Kralı IX. Charles oldu.
Kraliyet yönetimi asilzade sınıfına ait olduğundan bu fetvanın kırsala ulaşması uzun zaman aldı.
Asilzadeler yeni yılı bir dolu şenlikle Ocak ayının ilk günü kutladıktan sonra, kırsalda üç ay sonralarına yönelik, hiçbir zaman gerçekleştirmeyecekleri partilerin, asla vermeyecekleri hediyelerin vaatleriyle köylüleri kandırdılar, onlarla alay ettiler.
Kısacası asiller ve zenginler eğlendi! Üstelik köylülerin onurunu yok sayarak...
Fransız asilzade sınıfının eğlencesi olan ‘halk’a vaatleri’ daha sonra dünyaya yayıldı                   ve ‘1 Nisan’ kavramı farklı kültürlerin arasındaki değişik yerlerini buldu.

***

Bu ay DERGİ kapağımıza Fas kökenli Fransız komedyen Gad Elmaleh’i taşıdık, ünlü esprileriyle gösteri dünyasının stand-up sahnelerinde parlayan bir yıldız... Kökenlerine, ailesine, kendine de ayna tutarken izleyicisini kahkahalara boğan... Zaten, insanı tanımayı başaran, öncelikle aynada dürüstlükle kendine yakinen bakıp da görebilen değil midir?

***

Gregoryen takviminin dördüncü ayı... NİSAN.
Türkçemize ‘Nisan’ nereden mi geldi? Farsça (nisan), Süryanice (nisanna), Sümerce (nisag = ilk meyveler), Akadca (nisānu) ve İbranice (nîsān) sözcüklerinden alındığı biliniyor. Wikipedia’mız hâl-ı hazırda yasaklı olsa da en basit Google aramasında bile rastlanır bu bilgiye... Nisan adının İngilizcesi olan April sözcüğü klasik etimolojiye göre, Latince aperire (açmak); ağaçların çiçek açmaya başladığı mevsimi ima eder.

Uluslararası Miladî kullanımda tabii ki, Ocak, takvimin ilk ayı...

Ancak Yahudi dinî takviminin ilk ayı ise, Nisan! Çünkü Nisan, Hamursuz Bayramı’dır, Pesah’tır, ‘yeniden doğuştur’, geçiştir kölelikten azadeliğe.

Serbest, erkin, hür olmak! Özgür!
Özgürlüğün öncelikli değerinin bilinciyle tüm kutlayanlara, kutlamasalar da herkese- insanlığa armağan olsun bu bayram.

Her yılki gibi bu Nisan ayında da özgürlüğe adanmışlığı, bayram olarak yaşayacağız; inançla, sadakatle, mutlulukla.

Sevgiyle kalın