English
Merhaba, üye girişi için tıklayınız
ŞALOM - Dergi Mart 2016
ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016ŞALOM - Dergi Mart 2016
ŞALOM - Dergi Mart 2016
Tükendi!

Editörden
Şalom Dergi’nin mart sayısının merkezinde bu kez ‘kadın’ var sayın okurlar. Her yıl 8 Mart tarihinde ‘Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamaya devam ettiğimiz halde,  diğer yandan ne yazık ki, kadın hakları ihlal edilmeye, ülkemizde kadın ezilmeye, şiddete maruz kalmaya devam ediyor.
Bu kapsamda, ‘Feminizmin ilk dalgası – Süfrajetler’ yazısı 20.yüzyıl başlarında birçok Avrupa ülkesinde ve ABD’de erkeklerle eşit haklara sahip olma isteği ile amaçlarına ulaşmaya çalışan kadınların zorlu mücadelesini konu ediniyor. ‘Varlıklarıyla ışık tutan kadınlar’ yazısı ise farklı kültürlerden her biri kendi alanında başarılı, günümüzde çok tanınmış üç kadını irdeliyor. Onlar hemcinslerinin sorunlarına eğilerek insanlığa katkıda bulunan kadınlar…
Bu ay yine çok renkli söyleşi konuklarımız var. Gramofon ve taş plak koleksiyoneri, Ankaralı işadamı Raif Kara ile gerçekleştirilmiş samimi sohbette bilmediğimiz çok şey öğreniyoruz. İlişki Koçu/yazar Seda Diker söyleşisinden kadın/erkek karmaşık ilişkileri, aşk, tutku, sevgi kavramları, geçmişin ve günümüzün evlilik kurumu konularında aydınlanıyoruz.
Uzun yıllar Zülfaris Sinagogu’nda hizmet veren Türk Musevileri Müzesi, Neve Şalom Sinagogundaki yeni mekânında ziyarete açıldı. Kurumu yaşayan ve çağdaş bir müzeye dönüştüren ekiple gerçekleştirilen söyleşi, ziyaretiniz öncesinde size ışık tutacak.
Belli bir yaşın altındakiler  ‘Sinematek’in ne anlama geldiğini pek bilmezler. Oysa bizler sinema altyapımızı artık var olmayan Sinematek’te kazanmıştık. Şimdilerde ‘Sinematek Yaşıyor – 50. Yılda / 50 Film / 50 Sunum’ başlığı altında düzenlenen, sinema tarihinin en iyi filmlerinin gösteriminin yapıldığı etkinlik mayıs sonuna dek devam edecek. Bu kapsamda, ‘Şu bizim Sinematek yılları’ yazısını salık veririm…
Bu ay Güney Afrika Cumhuriyeti’nin üçüncü büyük kenti Cape Town’u her yönü ile tanıtan üç bölümlük bir yazı dizisine başlıyoruz. Günün birinde yolunuz düşerse eğer,  insanında, sokaklarında, kıyafetlerinde, binalarında, kültüründe renklilik olan Cape Town hakkında ön bilgi sahibi olacaksınız bu yazı sayesinde.
Ocak ayı sonunda Portekiz’in Porto kentinde tarihi bir buluşma gerçekleşti. ‘Gelecekten geçmişe davet’ başlıklı yazı, eski bir Sefarad yerleşimi olan bu kentte yaşanan anlamlı etkinliği dile getiriyor.
24 Mart tarihinde kutlayacağımız Purim Bayramına özgü neşe ve sevincin evlerinizde daim olması dileğiyle hoşça kalın.
Nelly BAROKAS
Şalom Dergi Editörü